Burn-out, overmatige stress of depressie bij volwassenen

 1. Home
 2.  » Burn-out, teveel stress of depressie bij volwassenen

Een burn-out, overmatige stress of depressie kunnen ervoor zorgen dat volwassen die hiermee kampen, minder of helemaal niet meer buiten komen. Ze hebben de neiging om in een afgesloten wereld te leven, waarin ze niets hoeven doen. Daardoor krijgen ze geen prikkels meer en is er geen sociale interactie nodig. Adam biedt mannen en vrouwen met deze problematiek de mogelijkheid om individueel of in kleine groepen van maximaal 6 personen een programma te volgen. Hierin leren ze afwisselend in rust en actie zichzelf opnieuw kennen. Ook ontdekken ze waar hun talenten liggen en leren wij ze vaardigheden aan om grenzen te kunnen stellen in een verwarrende samenleving.

Burn-out

Altijd druk, vermoeid, maar niet kunnen opladen, constante gestreste gevoelens, lichamelijke klachten en een negatief zelfbeeld. Herken je dat? Als deze klachten dagelijks spelen in jouw leven, kan dit duiden op een beginnende burn-out. Door een snelle verandering in de maatschappij en het prestatiegericht denken, worden steeds hogere eisen gesteld aan mensen. Als je buitensporig veel stress en vermoeidheid hierbij verwaarloost, raak je uiteindelijk volledig opgebrand. Steeds meer mannen en vooral vrouwen zitten in al in die gevarenzone. Dit komt doordat opvoedingsproblemen, gezinsleven, werk en vrije tijd elkaar voortdurend overlappen. Daarbij zijn ze vaak ook nog mantelzorger.

burn-out of overmatige stress

Oorzaken van overspannenheid

Diverse onderzoeken tonen aan dat tijden en uren van beide seksen ook anders worden belast en ervaren. Een burn-out kan diverse oorzaken hebben zoals:

 • Perfectionisme
 • Overdreven loyaliteit
 • Te groot verantwoordelijkheidsgevoel
 • Gebrek aan assertiviteit en leiderschap
 • Onverwerkte emoties en gevoelens
 • Systemische gevoelens
 • Spanningen en conflicten
 • Verlies van veiligheid
 • Minder functioneel tijdsbesef
 • Onduidelijkheden
 • Sterke gedrevenheid
 • Dubbelfuncties
 • Niet herkende gezondheidsklachten

Overmatige stress

Als je aan overmatige stress lijdt, krijg je alleen al bij het woord stress direct een gevoel van energie, maar tegelijkertijd een vermoeid of opgejaagd gevoel. Stress kent de vormen eustress en disstress.

Eustress

Eustress is een nuttige, positieve vorm van stress. Het geeft je energie waardoor jij je dynamisch en krachtig voelt. Je kunt je beter concentreren, presteert beter en ontwikkelt jezelf sneller op sociaal gebied. Eustress is een kortdurende vorm van stress, die blijft, zolang dit in onze spanningsboog past. Er is een groot verschil tussen de spanningsboog van kinderen en volwassenen.

Verschil tussen kinderen en volwassenen

Vooral bij kinderen is goed te zien dat hun spanningsboog nog minimaal is. Een kind van ongeveer 6 jaar oud heeft een spanningsboog van 9 minuten. In die 9 minuten kan het zich optimaal concentreren. Wanneer je dit onder druk langer verwacht, wordt het kind steeds sneller afgeleid, moe of huilerig. Bij volwassenen is een gemiddelde spanningsboog 45 minuten. Hierna raak je sneller afgeleid en moe. Omdat het aanpassend vermogen van een volwassene is volgroeid, voelen we ons verantwoordelijk om aan verwachtingen te voldoen en ons betrouwbaar op te stellen.

Disstress

In tegenstelling tot eustress voel je bij de vorm disstress de overbelasting van je spanningsboog. Zowel je lichaam als je geest zijn constant ingesteld op het behalen van topprestaties. Stress wordt een normale lichamelijke reactie op prikkels van buitenaf. Het lichaam is in constante alarmtoestand. Om deze toestand op te heffen, biedt Adam speciale programma’s aan voor volwassenen met overmatige stress of burn-out.

Onze trajecten

In totaal zijn er voor dit thema 6 bijeenkomsten. Dit thema bestaat uit de 3 verschillende trajecten:

Boomworteltraject
Dit traject is geschikt voor mannen en vrouwen bij wie arbeid en prestatiedruk een grote rol speelden bij het veroorzaken van de burn-out.

Parel
Dit is een traject voor vrouwen bij wie arbeid weinig tot geen invloed heeft op de burn-out. Het gezinsleven, opvoeding, geen ‘nee’ kunnen zeggen, altijd druk zijn met de zorg voor anderen en een minderwaardigheidsgevoel zijn belangrijke oorzaken van de overspannenheid.

Ongetemde man
Dit traject is speciaal voor mannen die moeite hebben met een combinatie van werkdruk en gezinsdruk.

Inhoud van onze bijeenkomsten

De coaches nemen de deelnemers mee op bivak. Ze leggen vuur aan en maken een aantal tochten door de natuur.

Meld je hier aan.

Contact:
Jacob van Ruysdaelstraat 8-02
3904 XB  Veenendaal
info@adamadventurecoaching.nl

.
Telefoon 06-150 673 41
(Uitsluitend bereikbaar van
ma t/m do tussen 9.00 en 18.00 uur)

Copyright ©2020 Adam Adventure Coaching | Realisatie: DKGS Agency / SEO webteksten: Tekstbureau Kiki Koning